searchSymbol

Pippi och Mod

 – föreläsningar av Agnes Wold och Kristina Ruhnström

Lördagen den 25 april kl 15.00 – 18.00

Entré till föreläsning 195 kr

I priset ingår ett glas bubbel och tilltugg

För bokning av biljett mejlar du bokning@astridlindgrensnas.se

Agnes Wold – Varför finns det inga fega människor i Astrid Lindgrens författarskap?

Agnes Wold ställer frågan – Varför finns det inga fega människor i Astrid Lindgrens författarskap? I Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta har Astrid Lindgren så gripande skildrat resan från rädsla till mod. Och flickorna Ronja, Pippi och Madicken är orädda från första till sista sidan. Framför allt vimlar det av berättelser om vardagsmod hos Astrid Lindgrens skildringar av vanliga, enkla människor. De gör det rätta utan åthävor och vidare reflexion. Men något som är märkligt frånvarande i Astrid Lindgrens böcker är fegheten. Varför valde Astrid Lindgren, som annars med klinisk skärpa och humor skildrar alla andra aspekter av mänsklig skröplighet, att ignorera denna så vanliga egenskap?

Agnes Wold är forskare och läkare i klinisk bakteriologi, hon är medlem i Högskoleverkets jämställdhetsgrupp och 2016 blev hon utsedd till Året kvinna av Expressen. Hon omnämns som småbarnsmödrarnas räddare, hypokondrikernas idol och feministisk förebild. Kanske har du hört hennes Sommarprat i P1 eller sett henne på Skavlan?


Kristina Ruhnström – Vem är Pippi Långstrump?

Det är 75 år sedan böckerna om Pippi Långstrump skrevs. Tänk vad den märkvärdiga flickan med det märkliga namnet har gjort för all världens flickor. Och pojkar. Pippi Långstrump har en förmåga att inspirera och glädja barn över hela världen fortfarande efter 75 år. Hur går det egentligen till? Vem är egentligen Pippi Långstrump? Vi får veta allt vi behöver av Kristina Ruhnström.

Kristina är barnbarn till Astrid Lindgrens bror Gunnar och konstnärlig ledare i Astrid Lindgrens Värld. Varje år är det Kristina som utbildar personal i frågor som rör Astrid och hennes berättelser och i år blir det en extra djupdykning i Pippi Långstrump och hennes värld.

 

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2021 Astrid Lindgrens Näs. info@astridlindgrensnas.se, +46 (0)492 56 68 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden.