
Kabysser och Komfusenbo – rum för ensamhet och fantasi.
Utställningen visades under sommaren 2016
Om ensamhetens betydelse för Astrid Lindgren själv, men också om alla de egna rum hon skrivit om i sina berättelser. Lotta på Bråkmakargatan skapar ett eget “hushålle”, Emil som i Snickerboa få vara ifred med sina trägubbar, Britta och Anna i Bullerbyn som har sitt alldeles egna “vårställe” i ett djupt dike, Barbro som bakom rosenbusken i Allrakäraste syster får vara ensam med sin fantasisyster, Pelle som flyttar från orättvisa anklagelser till sitt eget Komfusenbo, och Ronja och Birk som lever ett Robinson Crusoe-liv i Björngrottan.
Temat för utställning är det egna rummet
Utställningen i Prästgården handlade om ensamhetens betydelse för Astrid Lindgren själv, men också om alla de egna rum hon skrivit om i sina berättelser. Under våren har barngrupper arbetat med hur deras alldeles eget ställe skulle vara, utifrån diskussioner om ensamhet och om behovet av att få dra sig undan. Hur skulle ett eget ställe kunna se ut om man fick drömma och önska?

”Vad som inte är livets mening vet jag. Att samla pengar och prylar och grejer, att leva kändisliv och flina upp sej på damtidningarnas kändissidor, att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min korta stund på jorden?”
Ur Livets mening, text ur Astrid Lindgrens arkiv