searchSymbol

hero

Om oss

Kulturkvarteret Astrid Lindgren Näs AB skapades till 100-årsminnet av Astrid Lindgrens födelse av Vimmerby kommun, som också var ägare av bolaget. Sedan den 31 mars 2017 har bolaget övergått i Astrid Lindgrens Vimmerby Aktiebolags ägo. Barndomshemmet Näs ägs fortfarande av Astrid Lindgrens brorsdöttrar och det är med deras tillåtelse som vi kan erbjuda allmänheten guidade visningar i hemmet. Astrid Lindgrens Näs uppgift är, enkelt uttryckt, att driva och utveckla ett besöksmål i Vimmerby, med Astrid Lindgrens gärning som grund.

Platsen där allt började...

År 1895 flyttade Astrid Lindgrens farföräldrar Samuel-Johan och Ida Ericsson från Sevedstorp för att ta över prästgårdsarrendet på Näs. Här drev de jordbruket i sammanlagt 3 generationer från 1895 till 1965. Det var här, i det röda huset med vita knutar, som Astrid Lindgren växte upp under åren som hennes far Samuel August var arrendator.

Det var Astrid Lindgren och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i det verkliga livet. Berättelsen om deras lekar har nu spridit sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Och det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Hennes bror Gunnar var den siste Eric-sonen att bruka jorden på Näs och i samband med att jordbruket lades ner år 1965 såldes djur och utrustning på auktion. Astrid Lindgren och brodern Gunnar köpte då fastigheterna och marken närmast husen och Astrid Lindgren återställde barndomshemmet till hur hon mindes det från sin barndom. Än idag ägs barndomshemmet och det gula huset av Gunnars tre döttrar, Gunvor, Barbro och Eivor.


Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

FÖLJ OSS

© 2024 Astrid Lindgrens Näs. info@astridlindgrensnas.se, +46 (0)492 56 68 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden.