”En kärlekshistoria på scenen”- föreläsning med Johan Gille ”
Datum och tid: 15 september kl. 15.00
Pris: 100 kr, betalas på plats.
Förboka din plats på bokning@astridlindgrensnas.se
En inblick i arbetet med att skapa en scenversion av Astrid Lindgrens novell ”En kärlekshistoria”, om hennes föräldrar, Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult. Johan Gille har dramatiserat
berättelsen och samarbetade med Georg Riedel som skrev ny musik till föreställningen. Detta blev en av Georg Riedels sista kompositioner med koppling till Astrid Lindgren.
Värdet av tiden, då ingenting händer
Välkommen till en föreläsning med fotografen Ronny Østnes.
Datum och tid: 22 september kl. 11:00.
Plats: Filmsalen, Astrid Lindgrens Näs.
Fri entré!
Den välkända norska fotografen tar oss med på en resa genom sin tankevärld: om betydelsen av barns ensamhet, om ensamheten som en kraft i konstnärskapet och som kraft i livet generellt. Han kommer prata om just den delen som handlar om att ha modet att vara allena. Ensamheten, ett tema som varit en stor del i Astrid Lindgrens författarskap. Under sommaren har Ronny Østnes utställning ”Barndomens tid” visats i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Han kommer att prata om hur han skapat utställningen och vikten av att ta fram barnet inom oss.
Vimmerby berättar 12/10
Programpunkter på Näs, Astrid Lindgrens barndomshem:
Utdelning av Salikon-stipendiet.
”Författarskap och aktivism”, med Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba.
Författarsamtal med ALMA-pristagaren Bart Moeyaert.
Program med tider uppdateras.
För sitt fria, omväxlande och ständigt självlysande författarskap tilldelas Frida Nilsson 2024 års Salikon-stipendium.
Programrådets motivering:
Det är en fröjd att följa Frida Nilssons författarskap! I år är det 20 år sedan hon debuterade med Kråkans otroliga liftarsemester (2004). Sedan dess har Frida Nilsson fortsatt att överraska sina läsare. Ingen bok är nämligen den andra lik. Men de har ändå något gemensamt: en alldeles särskild Frida Nilssonsk språkglädje och berättarlust.
Berättelsen om Jonna som blir adopterad av den hemska Gorillatanten i Apstjärnan (2005) glömmer man aldrig, en härligt anarkistisk bok som också animerats. I Ishavspirater (2015) får vi i stället möta det stora äventyret. En bladvändarberättelse om mod och systerskap, för alla åldrar. Och nu senast, luffarsagan i två delar Hundjägarna (2023) och Kattjägarna (2023). Vad som kommer härnäst från Frida Nilssons penna? Vi har ingen aning. Men vi kommer att läsa det med spänning!
Om festivalen Vimmerby berättar
Astrid Lindgren växte upp i Vimmerby och har genom sitt författarskap ständigt fört barnens talan. Med inspiration från henne arbetar festivalen Vimmerby berättar efter mottot Mod, Ansvar och Fantasi. Festivalen står för värden som demokrati, mångfald och yttrandefrihet.
Vimmerby berättar är en del i region Kalmar läns arbete med litteraturutveckling och har initierats av Litteraturnod Vimmerby. Festivalen arrangerades för första gången i oktober 2019. Festivalen genomförs med stöd av Region Kalmar, Vimmerby kommun och Statens kulturråd.