
Om Astrid Lindgren
Astrid Lindgrens gärning är unik och betydelsefull. Hon var en övertygad humanist. Hon kämpade för barns rättigheter, för jämlikhet och för djurens rätt. Hon stod för sina åsikter med såväl civilkurage och allvar som humor och kärlek. Men det är som författare av barnböcker som Astrid gjort sig mest känd runt om i världen.
En sagas ursprung
Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907 på gården Näs, just i utkanten av Vimmerby stad. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritts över hela världen.

Från Vimmerby till Stockholm
Astrid Lindgren gick i skola inne i Vimmerby och därför är hennes miljöer hämtade både från bondlandet och från småstaden. Tidigt i livet flyttade hon sedan till Stockholm. På så sätt kom så småningom en viss Karlsson att flyga runt i Vasastan, där Astrid själv bodde, och en ensam pojke som hette Bo Vilhelm Olsson att sitta och drömma på en bänk i Tegnérlunden, som hon varje dag gick förbi på väg till sitt arbete.


Fantasins kraft
Men sagorna kan utspela sig var som helst där det finns barn som läser och tror på fantasins mirakel. Till Landet i Fjärran och till Skymningslandet har alla barn i hela världen tillträde.
”Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dag barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig. Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi, och hur morgondagens värld ska se ut beror till stor del på det mått av inbillningskraft som finns hos de där som just nu håller på att lära sig läsa. Därför behöver barnen böcker.”
Ur Astrid Lindgrens tacktal vid mottagandet av HC Andersen Award 1958