
Pippi Långstrump
Historien är välkänd: det är vinter, året är 1941 och Astrid Lindgrens dotter Karin ligger sjuk i lunginflammation. Hon ber sin mamma berätta om ”Pippi Långstrump”, ett namn som Karin själv hittar på i stunden.
Och Astrid berättar, den ena hisnande berättelsen efter den andra.
Historien bakom Pippi
När Karin fyller 10 år i maj 1944 får hon historierna om Pippi samlade i ett manuskript i present av sin mamma. Någon månad tidigare hade Astrid skickat en kopia av detta manuskript till Bonniers förlag, med förhoppningen om att förlaget inte skulle larma barnavårdsnämnden. Bonniers refuserade manuskriptet. Det ansågs vara en alldeles för stor risk att ge ut en bok om en så okonventionell och stark flicka som Pippi Långstrump.

Pippidebatten
Men boken kom ut ändå 1945, på Rabén & Sjögrens förlag. Astrid Lindgren hade arbetat om den, men ändå sågs den som mycket kontroversiell. Professor Landquist tyckte till exempel i Aftonbladet att författaren var helt utan talang och att handlingen ”påminner om en sinnessjuks fantasi eller om sjukliga tvångsföreställningar”. Men de flesta recensenter hyllade boken. I den tidsandan, just efter andra världskrigets slut, var det många som bejakade det optimistiska, fria, icke-auktoritära sätt att tackla verkligheten som Pippi Långstrump ger uttryck för.

Pippi Långstrump 80 år
I hela 80 år har världens starkaste flicka Pippi Långstrump fått oss att både skratta och fundera, för hon är modig, fri och visar ingen respekt för saker och personer som hon inte tycker förtjänar det. Pippi står alltid på de svagas sida, för ”den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”, som Astrid Lindgren skrev.

80 år – 80 språk
Pippi Långstrump är den mest kända av Astrid Lindgrens karaktärer i hela världen. Berättelser om Pippi finns översatta till 80 språk och böckerna har sålts i över 70 miljoner exemplar (2025).
