searchSymbol

hero

Stiftelsen

1996 bildades Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning i samband med ett upprop om att samla in pengar till byggandet av en permanent utställning, i Vimmerby, om Astrid Lindgrens liv och verk.

Ändamål
Stiftelsens skall belysa Astrid Lindgrens gärning i en av stiftelsen ägd och i Vimmerby uppförd utställningshall, samt dela ut stipendier till den som i Astrid Lindgrens anda utvecklar barns fantasi inom litteraturens, musikens, teaterns, filmen eller annat konstnärligt område.

Insamlingen
Inför Astrid Lindgrens 90-årsdag, den 14 november 1997, uppmärksammades stiftelsens ambitioner med insamlingen, som inbringade ca 4,8 miljoner. Den nationella gåvan om 7,5 miljoner samt ett EU-bidrag på 3,2 miljoner gjorde att man totalt hade drygt 15 insamlade miljoner. Detta gjorde det möjligt att omgående påbörja byggandet av Astrid Lindgren-gården, som invigdes på författarinnans 91-årsdag 1998. Gården låg i anslutning till Astrid Lindgrens Värld och i lokalerna har fram till och med 2006 visats en utställning som speglar Astrid Lindgrens gärning, hennes uppväxt och inspirationskällor.

Inför jubileumsåret 2007 och Astrid Lindgrens 100-årsdag planerades bildandet av det nya kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs, vilket omfattar Astrid Lindgrens barndomshem samt forskningscentret och biblioteket i den före detta prästgården på Näs. Frågeställningen restes då om inte den permanenta utställningen om Astrids liv och verk också borde finnas i området.

Astrid Lindgrens Värld AB erbjöd stiftelsen att uppföra en ny utställningshall vid Näs, mot att man fick överta den tidigare Astrid Lindgren-gården, för att där inrymma den nya Saltkråkan-miljön. Förslaget accepterades och fastighetsbytet har genomförts. Den nya utställningshallen kallas för Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs.

En helt ny utställning om Astrid Lindgrens liv och verk har tagits fram och bekostats av stiftelsen. Den 12 juni 2007 invigde Kronprinsessan Victoria det nya kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs, omfattande barndomshemmet, forskningscentret samt den nya Paviljongen med den moderna utställningen “Hela världens Astrid Lindgren”.

Stiftelsen hyr idag ut Paviljongen och utställningen till Astrid Lindgrens Vimmerby Aktiebolag, som driver den publika visningsverksamheten.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

FÖLJ OSS

© 2024 Astrid Lindgrens Näs. info@astridlindgrensnas.se, +46 (0)492 56 68 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden.