
Andra kapitlet
Välkommen till Näs utmarker och de stora känslornas trädgårdskapitel. Här kan du vandra genom ängarna till lövsalen, stanna till i skogslunden eller mossträdgården och sedan fortsätta bort till hagmarkerna. Mellan trädgårdsrummen växer vilda blommor, bäcken ringlar fram, träddungar och stenar fyller ut och bildar små biotoper med myllrande mångfald.

Skogslunden
På den här platsen kan man ta ett djupt andetag. Här bildar sippor en matta under trädkronorna på våren och sedan fylls marken av lummiga bladverk. Skogslunden är en skyddad och varm plats i trädgården. En perfekt plats att slå sig ner och bara vara en stund. Trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström har gjort urvalet av växter och komponerat innehållet i skogslunden.

Mossträdgården
Mossträdgården är trädgårdens mest mystiska rum. Här kommer du nära stämningen i den småländska skogen. Innanför en resliga granstörspalissad ryms en trädgård av barrträd och mossa, ormbunkar och gamla stubbar. Här har trädgårdsformgivare Peter Korn gjort sin tolkning av svensk skog och melankoli.


Förtvivlans skulptur
Skulpturen med de brända ekarna som omringar det stora stenblocket av småländsk granit, är ett verk av konstnären Karl Chilcott. Han fick i uppdrag att gestalta ett av våra svåraste trädgårdsteman – förtvivlan. Förtvivlans skulptur är en vacker, mörk tagg i det övrigt gröna och mjuka i trädgården. Precis som förtvivlan när den skildras i Astrid Lindgrens berättelser, inbäddad bland hopp, mod och glädje.
Hagarna / Ängarna och hagarna /Hagarna och ängarna
Titta förbi hagarna och ängarna och hälsa på fåren. I det landskap där Astrid Lindgren växte upp fanns det gott om hagar och betande djur, också på Näs. Så fåren hör verkligen hemma här, i trädgårdarnas utkant. Tillsammans har hagar och ängar varit några av våra mest artrika landskapstyper. Idag mer och mer sällsynta. Men här på Näs har vi gett ny plats åt dessa kulturmarker. Ny plats åt naturens mångfald.
