
Plommonlunden
En gång i tiden stod prästens astrakan här, tillsammans med andra fruktträd, ett gammalt självsått plommonträd står kvar. Nu har det fått sällskap av både körsbärsplommon och plommonträd av sorten Opal. Plommonlunden är en riktig vårträdgård, med tulpaner, förgätmigej och fruktträdsblom. I kanten ligger hönsgården. Även hönsens ankomst är ett vårtecken på Näs.
Kristins kök
I ett hörn av Plommonlunden låg också en gång en liten stuga där kogubben Sven, han fru Kristin och deras dotter Edit bodde. Kristins kök har gått till historien som den plats där allt började, där Astrid Lindgren som barn sögs in i sagans mystiska värld och blev fast. Kristins kök finns idag inte kvar, stugan är sedan länge riven och på dess plats har inget annat byggts. Det är en enkel gräsplätt, men som med sin historia kommit att bli ett bultande hjärta i trädgårdarna på Näs.

Skulpturgruppen – Källa Astrid
Källa Astrid är ett konstverk som placerade på Astrid Lindgrens Näs redan 2007. Det är konstnären Berit Lindesfeldt som har gjort skulpturen. Skulpturens två beståndsdelar, ett barnhuvud och en törnroskrans, symboliserar de två största inspirationskällorna i Astrid Lindgrens författarskap – barnet och naturen.

”Det började i Kristins kök, när jag var ungefär fem år. Ända tills dess var jag ett litet djur som med ögon, öron och alla sinnen sög in bara det som var natur. Att det också fanns kultur visste jag inte något om förrän en släng av den oförmodat drabbade mig, när jag på späda ben kom inklivande i Kristins kök. Kristin var gift med vår kogubbe och, vad mera var, hon var mamma till Edit. Denna Edit – välsignad vare hon nu och alltid – läste sagan om jätten Bam-Bam och feen Viribunda och satte därmed min barnasjäl i en gungning som ännu inte riktigt avstannat.”
Ur ”Det började i Kristins kök” i ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult” av Astrid Lindgren