Ängarna

Titta förbi ängarna och hagarna och hälsa på fåren. I det landskap där Astrid Lindgren växte upp fanns det gott om hagar och betande djur, också på Näs. Så fåren hör verkligen hemma här, i trädgårdarnas utkant. Tillsammans har hagar och ängar varit några av våra mest artrika landskapstyper. Idag mer och mer sällsynta. Men här på Näs har vi gett ny plats åt dessa kulturmarker. Ny plats åt naturens mångfald.

Om ängarna

I detta trädgårdsrum visar vi odling av grönsaker, honung, lin, sädesslag och betande djur.
I Astrid Lindgrens berättelser får vi ofta en inblick i hur det var att vara bonde i Småland vid 1900-talets början. Genom att ha odlingar av grönsaker, lin, sädesslag och betande djur vill vi här på Näs skapa en helhetsbild av småskalig odling. Vi vill förmedla en förståelse för var maten och andra råvaror i vår vardag kommer ifrån. Kunskap som är viktig för att förstå människors historia och framtid.

Odling
Här på Näs odlar vi grönsaker med traditionella och moderna metoder. Vi vill visa hur man odlar giftfritt och på en liten skala. Vi täckodlar och tillför organiskt material till jorden som med hjälp av mikrolivet blir till humus. Det ger en bra jordkvalitet och näring till våra plantor. Vi odlar grönsaker i skift och växtföljd, vilket betyder att vi har tänkt ut vilka grödor som ska efterföljas av varandra och skiftas på bäddarna. Det gör vi för att minska risken för skadedjur och sjukdomar.

Får
Fåren på Näs kommer hit varje säsong och betar på ängen. Genom at ha äng och betande djur bevarar man den biologiska mångfalden. Därutöver kan man använda fårens ull som är ett bra naturmaterial, till att göra garn och som täckmaterial på odlingar.

Lin
Lin har i hundratals år använts i Sverige för att tillverka bland annat textilier och rep. Här på Näs odlar vi spånadslin som man spinner till fina lintrådar och kan användes till vävning och andra textilhantverk. Linodlingen på Näs började som en del av projektet ”1kvm lin”, som syftar till att bevara kunskapen om lin och hur det bereds.

Sädesslag
Här odlar vi fyra olika sädesslag. Genom historien har spannmål spelat en avgörande roll för människors försörjning. I flera av Astrid Lindgrens filmer ser vi småländska bönder arbeta hårt på fälten, vilket speglar hur viktig odling av sädesslag har varit genom tiderna. Vi odlar olika kulturspannmål på våra demonstrationsytor för att lyfta fram vikten av att bevara gamla sorter som är lokalt anpassade.

Bina på Näs

Att det surrar i trädkronor och hallonsnår är ett säkert sommartecken. Ljudet av bin som flitigt samlar nektar och pollen är mysigt att blunda och lyssna till och det är inte utan att man känner vördnad inför det arbete de utför, där de målmedvetet flyger från blomma till blomma och lämnar pollenrester efter sig. Om du är nyfiken på bina så kika in i vår demokupa och se hur de jobbar. Där berättar vi också mer om våra tambin och deras fantastiska samhällen.

bin

”Min bit av Sverige, det är den småländska hagen, född av skog och äng i innerligaste sammansmältning och vorden änglamark, hem för blommor, träd och fåglar. Grönbete för kor och får, smultronställe för barn, änglamark i sanning!”

Ur ”Min bit av Sverige” i ”Livets mening” av Astrid Lindgren

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt
Den här webbplatsen är registrerad på wpml.org som en utvecklingswebbplats. Byt till en nyckel för produktionsplats till remove this banner.