
Törnrosgården
Det här är inte vilken rosenträdgård som helst – här står vildrosen i centrum. Det vilda är ett återkommande tema i Astrid Lindgrens berättande, främst när det gäller naturen, men också i starka personligheter. Pippi, Ronja, Karlsson på Taket, Rasmus och luffaren Oskar – alla dessa sagogestalter som lär oss om skönheten i det fria och otämjda. Törnrosgården är en hyllning till det vilda runt oss och inom oss.
Vad är en törnros?
I Astrid Lindgrens berättelser förekommer ofta törnrosor. Hon använder ordet för att beskriva rosenbuskarna i hagarna runt Näs, rosorna som växer starkt och bildar häckar, som blommar kort och doftar saligt. Törnros har historiskt ofta använts som ett annat namn för nyponros, eller vildros. En benämning på en ros som växer vilt och inte har tagits fram genom förädling. Inom botaniken är törnros synonymt med arten Rosa canina.

”Ännu kan jag se och känna doften och minnas saligheten av den där törnrosbusken i oxhagen som för första gången visade mig vad skönhet var.”
Ur ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult” av Astrid Lindgren

Välkommen stad!
När Astrid Lindgren var liten låg gården Näs på landet, alldeles i utkanten av Vimmerby. Under de senaste hundra åren har samhället vuxit och smugit sig närmare, för att idag omfamna hela Näs med hyreshus och villor. När vi bestämde oss för att ge törnrosgården en fond, en tavla som bakgrundsmotiv, valde vi att låta tavlan bli något av vildrosens kontrapunkt – en stadsmiljö. Muralmålningen är utformad och uppförd av Kollektivet Livet och Salong Betong.
Läs mer om trädgårdarna

Apellunden
Vår apellund är en lek med både färg och former och det prunkande hos äppelängar.

Plommonlunden
Det här rummet behöver vi inte berätta så mycket med sin grönska. Platsen i sig bär redan en egen, viktig berättelse.

Andra kapitlet
Här kan du vandra genom ängarna till lövsalen, stanna till i skogslunden eller mossträdgården och sedan fortsätta bort till hagmarkerna.