
Hela världen brinner!
Utställningen visades under sommaren 2015
En utställning om mod och rädsla med avstamp i Astrid Lindgrens krigsdagböcker. Utställningen var uppbyggd i den f d prästgården på Näs, alldeles intill Paviljongen. Besökarna flyttas tillbaka till krigsåren 1939-1945, men utställningen blickar också inåt och framåt. Går historien igen? Måste det vara så? Vad kan vi göra för att förhindra att det sker?
Astrid Lindgrens dagböcker under kriget
Samma dag som andra världskriget bryter ut 1939 börjar Astrid Lindgren skriva dagbok. Hon bor med sin man och sina två barn i Stockholm. Hon har ännu inte slagit igenom som författare. Genom sina tankar om kriget i dagböckerna 1939–45 skapar Astrid Lindgren ett unikt privat tidsdokument. Samtidigt formar hon sin självständiga syn på världen och lägger grunden till sin roll som opinionsbildare senare i livet.

Hela världen brinner!
Mot fonden av Astrid Lindgrens dagböcker ställer utställningen frågor om vår tid – en tid när fascism och rasism åter vinner mark i Europa, en tid då allt fler röster börjar varna för nya konfrontationer och till och med ett nytt världskrig. Utställningen visar ett unikt material, tack vare samverkan med Astrid Lindgrens familj och förlaget Salikon. Den produceras av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning och visas först på Astrid Lindgrens Näs.


Astrid Lindgrens krigsdagböcker 1939-1945
Under hela andra världskriget skrev Astrid Lindgren dagbok där hon berättade om vardagen i Stockholm och det som hände i världen. Totalt är det 17 dagböcker som publicerats i bokform. Ett unikt dokument från en vanlig människa och en av världens mest kända svenskar. Krigsdagböckerna blev mycket uppmärksammade då de släpptes 2015, lagom till 70-årsjubileet av andra världskrigets slut.
“Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.”
Ur Aldrig våld!, Astrid Lindgrens tacktal då hon mottog den tyska bokhandelns fredspris 1978