searchSymbol
hero

Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland!

Vimmerby är en gemytlig kommun i norra Småland. Här möter ni den småländska naturen, rikt på skogar, sjöar, ängar, slingrande grusvägar, röda stugor och ladugårdar, precis som i en Astrid Lindgren saga. För det var här, i Vimmerby, som Astrid Lindgren föddes år 1907.

Bara ett par minuters promenad från Vimmerby torg på gården Näs finner ni Astrid Lindgrens barndomshem. Här kan du, förutom att guidas i barndomshemmet, besöka utställningar i prästgården, trädgårdarna och paviljongen.

Det finns mycket Vimmerbyhistoria bland gränder och kullerstensgator i den gamla stadskärnan runt torget, Storgatan och Båtsmansbacken. Platsen har varit en marknadsplats sedan 1604 då Vimmerby återfick sina stadsrättigheter av Karl IX. Kvarteren har senare utvecklats till en levande småstad med handel, kultur och nöjen som inspirerat Astrid Lindgren i många av hennes sagor.

Även landsbygden kring Vimmerby är hem åt välkända produkter och spännande upplevelser. I Frödinge tillverkas den berömda och goda ostkakan och i utkanten av staden finns familjebryggeriet ÅBRO. Strax utanför Vimmerby hittar ni även Katthult och Bullerbyn, platserna där filmerna om Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn spelades in. Landsbygden bjuder även på möjligheten att pussa på älgar, träffa ardennerhästar eller smådjur på traktens gårdar, åka zip-line och klättra bland trädtopparna, beundra en unik samling motorcyklar, leka och lattja i en inomhuslekpark eller njut av lugnet på museum eller i en av Vimmerbys parker.

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby är ett besöksmål och en plats för alla sinnen i hjärtat av miljön där Astrid Lindgren växte upp. Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 på bondgården Näs. Det var här hon klättrade i träde, lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon.  Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. Men Näs är även källan och inspirationen till hennes författarskap. Naturen, lekarna, människorna och livet här på gården blev en viktig del i hennes berättelser.

 

Astrid Lindgrens Näs hemsida

Gör ett besök i Bullerbyn

Om du är i Vimmerby så är ett besök i Sevedstorp ett måste.

Böckerna om barnen i Bullerbyn är inspirerade av Astrid Lindgrens egen barndom på gården Näs men det var den här platsen, “Bullerbyn” i Sevedstorp som hon hade i tankarna när hon skrev om barnen i Bullerbyn. Astrid Lindgrens far Samuel August växte upp i Mellangården och när det blev aktuellt med en nyinspelning av filmerna 1986 kunde man inte hitta en bättre plats än Sevedstorp, det “riktiga” Bullerbyn.

 

Länk till Bullerbyn

Filmbyn Småland

I Filmbyn får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda. Här får du se klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna, sjunga till filmmusik, skapa egna filmer och uppleva andra interaktiva miljöer.

Länk till Filmbyn

Katthult

Filmens Katthult ligger i byn Gibberyd vid orten Rumskulla, cirka 25 km från Vimmerby.

Här spelades de klassiska Emil-filmerna in 1971 – 73. Möt alla djuren på gården och upplev atmosfären bland byggnaderna i den idylliska och välbevarade filmmiljön. Huvudbyggnaden i Katthult, med flaggstången där Ida hissades upp är ett av Sveriges mest fotograferade hus. Snickerboa är något av hjärtat i Katthult. Här kan man gå in och hitta bl.a. Emils trägubbar och spisen där Emil gömde sin matlåda vilket gjorde att han klarade sig ganska bra trots att han ibland var inlåst långa dagar.

Länk till Katthult

Vimmerby har mycket att erbjuda, och vi bjuder in er till att uppleva allt.

Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby!

Klicka här för att komma till Vimmerby Turistbyrå.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

FÖLJ OSS

© 2024 Astrid Lindgrens Näs. info@astridlindgrensnas.se, +46 (0)492 56 68 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden.