searchSymbol

Utställningar

hero

På Astrid Lindgrens Näs kan du alltid se den stora Astrid Lindgren-utställningen. Vid sidan av den producerar vi tillfälliga utställningar både i paviljongen, i prästgården och ute i trädgårdarna. Våra utställningar handlar om olika perspektiv på Astrid Lindgrens liv och författarskap men kan också anknyta till speciella teman som återfinns i hennes böcker eller som på annat sätt var viktiga i hennes liv.

För Astrid Lindgren var kulturen och konsten oumbärliga. 1959 säger hon i Dagens Nyheter:

"Döden och kärleken är det stora människan upplever, det intresserar alla åldrar. Man ska inte skrämma barn till ångest, men de behöver likaväl som en vuxen uppröras av konst."

Basutställning ” Astrid Lindgren och sagans kraft”

På gården Näs får en liten flicka i början av 1900-talet höra sitt livs första saga. Det sätter hennes barnasjäl i en gungning, som aldrig riktigt avstannar. När flickan, som heter Astrid, växer upp fortsätter hon att skriva för att roa barnet hon en gång var och hennes ord kommer att påverka människor över hela världen.

I basutställningen ”Astrid Lindgren och sagans kraft” får du lära känna Sveriges största barnboksförfattare, men också komma nära personen hon var utanför rampljuset.

Läs mer

Sommarutställning ”Björn Bergs Sagovärld- Emil och många andra!”

I sommar får du möta illustratören Björn Berg (1923 – 2008) här i Prästgården. Detta jubileumsår när Björn Berg skulle ha fyllt 100 år hyllar vi honom med att visa upp hans stora och mångsidiga konstnärskap.

Kärnan i utställningen är en rik samling originalillustrationer och skisser. Vi visar Björn Bergs arbete från de första trevande skisserna under uppväxttiden i New York på 30-talet fram till de illustrationer för barnböcker som han skapade under sitt liv.

Originalbilder från böckerna Emil i Lönneberga, Q-hunden, Pomperipossa, Musen Jenny, Killingen som kunde räkna till 10 och Teskedsgumman

Utställningen har skapats av Björn Bergs barn Maja och Torbjörn Berg, och visas i Prästgården 17 juni – 24 september.

Läs mer

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

FÖLJ OSS

© 2023 Astrid Lindgrens Näs. info@astridlindgrensnas.se, +46 (0)492 56 68 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden.