“Växtligheter”
En författare sa en gång: ”- Allt viktigt måste få ta tid.” Vi ställer oss frågan om det finns en motkraft mot det snabba, flyktiga och oreflekterade? Går det att tro på ett förändrat och mer hållbart förhållningssätt för dagens samhälle? I utställningen exponeras objekt framtagna med kunskap, tid och känsla för både form och ett materials hantering. Här syns det i handvävda textila objekt och i fotoobjekt.
Det är angeläget att samtala kring begreppet kvalitet och hållbarhet och uppfattningen av hur det står sig idag i förhållande till vår livstil.
En presentation av fotografen Jonas Sällberg.
”Temat för utställningen är hållbarhet. Min första instinkt i arbetet och i tankarna var att vända mig till den största experten på just detta – naturen.”
Jonas Sällberg, Mjölby arbetar sedan drygt 40 år som fotograf i 2:a generationen. Han är en av Sveriges skickligaste produktfotografer som med stort konstnärligt sinnelag satt sin prägel på formgivning och arkitektur genom fotografiet. Vad vore design utan bilden av design? En fråga som författare Ingrid Sommar ställde i en artikel om Jonas 2014. Under åren har han arbetat med uppdrag från de flesta av våra svenska möbeltillverkare som t ex Källemo, Jonas Bohlin, Gemla, Karl Andersson & Söner och Materia mfl. Samt även inom konsthantverk t ex uppdrag för Sandström de Wit mfl. Han har också under de senaste 20 åren medverkat i ett 15-tal böcker som mestadels handlar om formgivning, arkitektur och konsthantverk. De flesta av bokprojekten har skett i samarbete med bokformgivare Mats Fredriksson. Just nu är Jonas aktuell genom medverkan i en bokproduktion om formgivaren Jonas Bohlin.
En presentation av Twistin’ of Sweden.
”Jag vill bryta gränserna för vad vävning traditionellt brukar förknippas med. Det handlar inte bara om materialet och vävtekniken utan också om vad vävda textilier kan användas till, när man vågar ta ut svängarna.” Det unika uttrycket och omsorgen om detaljarbetet är den röda tråden i Twistin’s arbete.
Twistin’ of Sweden är en textildesignstudio som främst arbetar med handvävd inredningstextil. I textilierna används spännande material som gummi, björkvidjor, tunnaste hampafibrer, papper och ull som ger vackra och spännande texturer. En hel del experimenterande ingår. Det går snabbt att pröva nya idéer då både formgivning och produktion ingår i verksamheten. Tekniken och materialen är kärnan. Experimentlusta, envishet och genuin hantverksskicklighet är drivkrafterna. Ordet twist associerar till tekniker som spinning och tvinning. Twist är också ett namn på både en väv- och broderiteknik. Twistin’ of Sweden grundades 2011 och har sedan dess deltagit i en rad utställningar och arkitekt- och designsamarbeten, både i Sverige och utomlands. Bakom Twistin’ of Sweden står idag Anne Elmdahl som inspireras av traditionen, naturens och materialens egenskaper. Hon strävar efter att arbeta med högklassigt handgjorda produkter och att omsorg i alla led ger skönhet och textilier med ett långt liv.
Passa på att se utställningen “Växtligheter” i vårt trädgårdshus och låt dig inspireras av konstnärerna bakom utställningen, som hyllar bestående värden. I entrépriset till Astrid Lindgrens Näs ingår även denna tillfälliga utställning.