Information om våra allergialternativ
Vi lagar mat som ska passa de allra flesta av våra besökare och väljer ingredienser med tanke på det. I de fall där vi behöver ta hänsyn till någon intolerans eller allergi försöker vi erbjuda alternativ att välja på. Det är viktigt att alla gäster känner sig välkomna till Astrid Lindgrens Näs och därför utökas ständigt alternativen för allergiker. Vi har en medarbetare, med utbildning i allergifrågor, som ansvarar för att jobba övergripande med alternativen för allergiker. Vår personal får utbildning i allergier och allergiprodukter och de hjälper gärna till att berätta hur ni kan kombinera ihop rätter så att ni blir mätta och glada. Men du vet mest om din allergi, så berätta gärna för oss hur det är för dig så kan vi hitta något som passar dig.
Meny säsongen 2024
Sommarens lerpottasill med brynt smör
Skuren matjessill från Klädesholmen på skivad potatis från Axelssons i Aby, kokt ägg, hackad schalottenlök, skuren dill och gräslök.
Rätten innehåller följande allergener: Ägg, Mjölkprotein, Laktos och Fisk.
Vid mjölkproteinallergi och/eller laktosintolerans går rätten att få utan brynt smör.
Vid äggallergi går rätten att få utan ägg.
Vi har inget alternativ till fisk.
Våra egna köttbullar med kokt potatis och gräddsås
serveras med pressgurka och vår egen lingonsylt.
Köttbullarna innehåller följande ingredienser: Nötkött, Potatis, Lök, Salt, Vitpeppar.
Gräddsåsen innehåller följande allergener: Mjölkprotein och Laktos.
Vid mjölkproteinallergi och/eller laktosintolerans går det att byta ut gräddsåsen mot en skysås.
Ljummen ugnspannkaka hemkokt jordgubbssylt
och lättvispad grädde.
Ugnspannkakan innehåller följande allergener: Ägg, Laktos, Mjölkprotein och Gluten.
Det finns gluten- och laktosfria pannkakor och laktosfri grädde att få på förfrågan.
Näs klassiska smörgåstårta
med rökt lax och en krämig fyllning med pickles, färskost, citron och gröna ärtskott.
Fyllningen med laxkräm innehåller följande allergener: Ägg, Mjölkprotein, Laktos och Lax.
Fyllningen med pickleskräm innehåller följande allergener: Ägg, Laktos och Mjölkprotein.
Bottnarna innehåller gluten.
Det finns inga alternativ att få till denna.
Trädgårdssallad – välj mellan
Lättrökt majskycklingbröst från Bjäre
Varmrökt lax från Vägga rökeri
eller
Yoghurtbollar från Nablus mejeri
med örtkokt kornris, rostad broccoli, lagrad ost, bakade små tomater, surdegskrutonger och krämig ört- och vitlöksdressing.
Salladsbasen innehåller följande allergener: Gluten, Mjölkprotein och Laktos.
Krämiga ört- och vitlöksdressingen innehåller följande allergener: Ägg, Mjölkprotein och Laktos.
Yoghurtbollarna innehåller följande allergener: Mjölkprotein och Laktos.
Vid mjölkproteinallergi och/eller laktosintolerans går det att få rätten utan ost och med en vegansk ört- och vitlöksdressing.
Vid äggallergi går det att få en vegansk ört- och vitlöksdressing istället.
Vid glutenintolerans går det att få salladen med mer sallad istället för örtkokt kornris.