searchSymbol
hero

Jul i Bullerbyn

”Jul i Bullerbyn”, en lustfylld utställning kring småländska jultraditioner, med fokus på hur julen firades hos Astrid Lindgren – både i hennes egen barndom och i hennes böcker!

 

”Min barndoms jular – var de verkligen så härliga och ljusskimrande som jag minns dem? Ja, de var nog det, varför skulle jag annars så istadigt skildra dem i mina böcker, antingen jag nu placerar in dem i Bullerbyn eller i Villa Villekulla eller på någon annan plats.

Mina jular under det här seklets första decennier hade jag som bonnunge hemma i Småland på en gård som hette Näs. Där hade jag det alltsammans: pepparkaksbaket, julgranshämtningen, julkärvarna utanför fönstret, julbyk och julbak, all den välsignade julmaten, skinka och revbensspjäll och ostkakorna, pappa som läste julevangeliet och alltid stakade sig på Quirinius, mamma som sjöng ”Hell dig julafton härliga klara”, julklapparna som inte var särskilt många eller särskilt dyrbara men ändå – vilken fröjd! Och julkalasen, jullekarna ihop med kusinerna, slädfärderna hem i mörka natten. Jag måtte ha fått nån sorts julgift i ådrorna eftersom minnena hänger efter så länge.”

Ur God jul i Stugan! Av Astrid Lindgren

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

FÖLJ OSS

© 2024 Astrid Lindgrens Näs. info@astridlindgrensnas.se, +46 (0)492 56 68 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden.